skip to Main Content
Tanker Om å Være Her Og Nå

Tanker om å være her og nå

Så lenge jeg kan huske har jeg vært interessert i livet til urbefolkningen i Amerika. Jeg ble utrolig fascinert av deres samspill med naturen, og av alle de kloke refleksjonene de hadde. Det er særlig et utsagn av en indianerhøvding jeg hang meg opp i. Høvdingen snakket om det at den hvite mann alltid virket å være på vei et sted, noe indianerne ikke helt forstod grunnen til.

Jeg har tenkt veldig mye på dette disse siste årene, og da spesielt relatert til mitt eget liv. En av mine aller største utfordringer var nettopp mitt uregjerlige behov for alltid å være på vei. Jeg sov aller best på hotellrom. Jeg hadde det best når jeg var på turné, og når jeg kom hjem brukte jeg tiden på å forberede meg på neste turné. Jeg strevde veldig med å være der jeg var.

Både under og etter studier og egenterapi innså jeg at det var nettopp dette jeg måtte forsøke komme litt nærmere. Hva var den ubehagelige følelsen ved å være akkurat der jeg var? Hvorfor opplevde jeg denne enorme trangen til hele tiden å være et annet sted?

Å være i det som er er jo på et vis det aller mest naturlige. Når vi fyller kaffe i kaffefilteret, er det akkurat det vi gjør. Det samme når vi fyller vann i trakteren eller når vi henter koppene i skapet og setter dem på bordet. Det ene følger det andre. Dagen er full av anledninger til å være akkurat med det vi gjør. Som med meditasjonen der vi teller mens vi puster. Vi teller helt til vi legger merke til at vi har glemt hvor langt vi har kommet i tellingen. Som når jeg må fylle kaffe i kaffefilteret fire ganger etter hverandre fordi jeg ikke klarer være tilstede lenge nok til å telle antall skjeer.

Oldemoren min hentet vann i brønnen. Når jeg var yngre tenkte jeg ofte på hvordan det var å måtte bruke så mye tid på noe så kjedelig. Hvordan fikk de tid til det når de sikkert hadde veldig mye annet de ønsket å gjøre? I dag er det lettere for meg å se at det kanskje var akkurat det de skulle gjøre, før de skulle gjøre noe annet etterpå. Som med kaffen. Eller middagen. Eller oppvasken. Eller titte på følelsen som er her akkurat nå.

“Treat every moment as your last. It is not preparation for something else.”

– Suzuki Roshi –

Back To Top